Prestera och må bättre med Dagliga mål!
- Emelie Renholm
- 5 jan. 2021
- 5 min läsning
Många upplever att de gör mängder av saker men ändå inte når sina mål. Med dagens informationsflöde och höga tempo, är det många som blir stressade och nedstämda. När det är svårt att prioritera och fokusera, är det svårt att upprätthålla kvalitet i arbetet och att bibehålla ett bra arbetsflöde. Känslan blir lätt att uppgifterna hopar sig och att du inte vet var du ska börja… Många människor som mår bra, kan hantera stress, tycker jobbet kul och når sina mål, har hittat ett sätt att undvika den negativa spiral vi så lätt hamnar i när vi blir stressade. Du kan lära dig av deras metoder och på så vis uppnå mer välbefinnande samtidigt som du presterar bättre.
Självreglering eller självledarskap är en gemensam färdighet hos människor som utvecklas kontinuerligt, presterar på en hög nivå över tid och är tillfreds med sig själva. Det handlar om att kunna prioritera, sätta mål och formulera taktik. Precis som alla andra färdigheter, går den att träna upp. Vi blir bra på det vi övar på, och det här sättet att tänka kan till slut bli en del av vårt automatiska tankemönster. Så om du vill bli mer effektiv, prestera bättre och ha roligare både på arbetet och privat, är det en god idé att läsa igenom denna guide som hjälper dig att börja tillämpa den framgångsrika metoden Dagliga mål. Metoden har arbetats fram med stöd av hjärnforskning, inom ramen för arbetet med den bästsäljande boken Neuroledarskap (Stefan Falk och Katarina Gospic). Det finns otroligt mycket intressant att skriva om de teorier som metoden vilar på, men i denna text fokuserar jag på det praktiska i hur metoden kan tillämpas på ett enkelt sätt.
Metoden Dagliga mål går ut på att sätta långsiktiga mål och bryta ner dessa i aktiviteter på kort sikt, för att säkerställa att du prioriterar rätt uppgifter och dagligen tar dig närmre dina strategiska mål. Metoden kan brytas ner i 4 steg:
1. Formulera strategiska mål
Många människor har bristfälliga färdigheter avseende att formulera långsiktiga mål, eftersom vi helt enkelt inte har övat tillräckligt mycket. Det viktigaste med en bra målformulering är att du verkligen förstår den och att den ger dig energi. Ett bra sätt att skapa meningsfullhet och syfte kring ett mål, är att aktivera dina känslor i relation till målet. När vi är exalterade, är vi som mest närvarande och det ger oss goda förutsättningar att utvecklas och prestera.
2. Prioritera dagens aktiviteter
Den vanligaste anledningen till att folk inte når sina mål, är att de inte går från tanke till handling. Eftersom vår hjärna föredrar snabba belöningar, är det av största vikt att vi gör oss tjänsten att bryta ner de långsiktiga målen i aktiviteter på kort sikt och på så vis gör det möjligt att röra oss mot de långsiktiga målen även om vi jagar snabba belöningar. Att påbörja ett nytt beteende är jobbigt eftersom vi av naturen föredrar det som är bekant, varpå det kan vara lagom att starta med åtminstone en prioriterad uppgift per dag. Denna uppgift ska vara i linje med ett långsiktigt mål. För att identifiera en uppgift värd att prioritera, i din planering, kan du ställa dig ett antal frågor:
Är det något som är tidskritiskt och måste bli klart idag?
Är det någon uppgift som jag skall genomföra för första gången eller tidigare haft svårigheter med, som erbjuder mig möjlighet till utveckling och lärande?
Är det någon uppgift som är av särskild betydelse för verksamhetens mål och behov?
3. Målsätt aktiviteten
För att koppla på känslorna och skapa engagemang när du formulerar ditt mål, kan det vara en bra idé att ta utgångspunkt i våra djupt rotade behov av att tillföra nytta samt att tillhöra gruppen. Vetskapen om att vi vill känna att vi gör skillnad och är en respekterad medlem i gruppen, kan hjälpa oss att formulera målen för våra prioriterade aktiviteter. Du kan exempelvis fundera över hur ditt resultat kan bidra med nytta för olika intressenter:
Kunder
Organisationen i stort
En särskild grupp som är beroende av ditt resultat
En specifik individ såsom din chef eller en kollega
Mig själv och mina långsiktiga mål
Det finns också 3 principer att ta i beaktande när du formulerar målet:
Du måste kunna påverka resultatet
Tydligt formulerat – enkelt att avgöra om målet uppnåddes eller ej. Om du är vag i din formulering kan det vara svårt att bedöma om resultatet är i linje med ditt mål.
Sätt ambitiösa mål som tvingar dig till en rejäl ansträngning. Då blir du fokuserad och alert och tvingas flytta dina gränser genom att tänka i nya banor.
4. Formulera en taktik
Ett aggressivt och djärvt mål, tvingar dig att tänka igenom vad som kommer krävas för att du ska lyckas nå aktivitetens resultatmål. Det är i formuleringen av taktik som du lägger grunden för utveckling. Du tvingas reflektera kring tidigare genomföranden och fundera kring hur aktiviteten kan genomföras på bästa sätt. Det finns 2 frågor som kan hjälpa dig utveckla din taktik:
Hur har jag tidigare genomfört denna aktivitet och vad har jag lärt mig avseende kritiska framgångsfaktorer?
Vet jag någon i min närhet som är bra på att genomföra denna aktivitet, som jag kan ta lärdom av för att utvecklas? Studera hur de bär sig åt och försök utveckla din kunskap om kritiska framgångsfaktorer.
5. Reflektera och utvecklas
När aktiviteten är genomförd, ställer du dig frågan om du lyckades nå ditt uppsatta mål. Oavsett om svaret är ja eller nej, funderar du på varför det blev så. Följde du din taktik? Om inte, varför? Finns det något du kan lära dig avseende varför du avvek från den plan du lagt? Om du följde taktiken men ändå inte lyckades, vad fungerade inte som du trott? Om du följde taktiken och den lyckades, reflektera kring orsaken till att du lyckades så bra. Vilka lärdomar kan du ta med dig?
Forskning har dessutom visat att vi mår bra av att i slutet av dagen reflektera kring vad vi har att vara tacksamma över. Så utöver att reflektera kring utfallet av dina prioriterade aktiviteter, ta dig gärna ett par minuter att formulera något du är tacksam över såhär i slutet av dagen.
Hur kan du komma igång?
Om Dagliga mål låter intressant, får du gärna kontakta mig för att diskutera mer. Jag erbjuder coachning inom metoden men har också enkla mallar som kan hjälpa dig att komma igång, vilka jag gärna delar med mig av. I den ena mallen formulerar du dina långsiktiga mål och i den andra mallen arbetar du med ett mål per veckodag – målsättning, taktik och reflektion. Inom kort kommer jag också, i samarbete med bland andra Stefan Falk, erbjuda en app som på ett mycket effektivt sätt hjälper dig att utvecklas i enlighet med den här metoden.
Om du har frågor kring metoden, coachning, mallar eller appen, kontakta mig gärna på emelie@emelierenholm.com
Jag önskar dig all lycka och hoppas Dagliga mål kan hjälpa dig att både må och prestera på topp!

Comments